Omegle: het gevaar van chatten met vreemden

Omegle talk to strangers

De webcam- en chatsite Omegle (O·mee·gul) gaat al een tijdje mee, maar is juist nu in opkomst. Hoe komt dat? De slogan van Omegle: “Talk to strangers” (praten met vreemden), geeft misschien wel het antwoord. Nieuwe mensen ontmoeten klinkt toch leuk en spannend? Maar op deze webcamsites zijn kinderen potentieel doelwit voor groomers en pedofielen.

Kliksafe heeft Omegle geblokkeerd, maar omdat je er wellicht al wel over gehoord hebt, willen we onze lezers graag laten weten wat het is.

Wat is Omegle precies?

Omegle is een gratis online chat- en webcamdienst. Gebruikers kunnen zonder registratie en anoniem met onbekenden praten en chatten. Als ouders vertellen we aan onze kinderen dat ze niet met vreemden moeten praten. Op Omegle wordt dit juist aangemoedigd.
De site bestond eerst alleen uit een chatservice, maar na het succes van chatroulette (een chatsite met webcam) is een video- en audiofunctie toegevoegd. Tijdens de coronapandemie is deze camsite erg populair geworden. Hoogstwaarschijnlijk doordat mensen meer mensen thuis zijn en zich vervelen. Ze gaan op zoek naar andere mensen.
Na het aanmelden op de chat kom je willekeurig bij andere gebruikers, waarna je een-op-een kunt chatten. Dit kan volledig anoniem, maar je kunt ook je identiteit bekendmaken.

Lees het volledige artikel bij kliksafe