Als acne niet mag en dun de norm is

Een eerlijk beeld meegeven van het lichaam. Dat is het doel van ”Gewoon. Bloot.” dat zondag voor het eerst wordt uitgezonden. In het tv-programma stellen kinderen vragen aan „doodgewone, poedelnaakte” volwassenen. Een storm van kritiek barstte los op de aankondiging van het programma. Maar is het juist niet hard nodig om kinderen en jongeren een realistischer lichaamsbeeld mee te geven?

Strak. Slank. Stralend. Dat is het lichaamsbeeld dat kinderen en jongeren in reclames, films en op sociale media veelvuldig gepresenteerd krijgen (zie: ”Scrollen tussen perfect en prachtig”).

Foto’s van onbewerkte gezichten en lijven duiken online maar weinig meer op, zegt Liesbeth Woertman, emeritus hoogleraar psychologie en auteur van diverse boeken over schoonheid en schoonheidsidealen. „De huid net wat strakker, de kleuren net wat mooier, de taille net wat slanker. Dan pas is een lichaam goed genoeg, lijkt het wel.”