Meiden gevoelig voor misbruik via app Telegram

App Telegram als startpunt van misbruik

Tienermeiden zijn het zich vaak niet bewust, maar ze zijn voor sommige mannen een target. Waarvoor? Om te proberen hen voor het oog van de camera uit de kleren te krijgen, zodat dit beeldmateriaal verspreid kan worden. Het materiaal dat zij in handen krijgen, vormt tevens het drukmiddel waarmee ze meiden vervolgens klemzetten. Merel van Groningen komt door middel van haar werk voortdurend in contact met meiden die dit uit eigen ervaring delen.

Merel van Groningen zegt daarover op het platform Joop: ‘Al drie jaren begeleid ik – vaak samen met professionals van de politie en/of jeugdzorg – slachtoffers van vaak jonge daders. Dat kan zijn in hun weg naar een aangifte/verklaring afleggen, maar ook hulp bij eigen regie pakken vanuit een afhankelijkheidsrelatie. Driekwart van deze meisjes vertelt mij over Telegram. ‘Een platform dat nu enorm veel wordt gebruikt door jongens’, zegt een van hen. ‘Die jongens hebben een doel: macht over de meisjes’, legt ze uit.