Bijbelse mediavorming maakt weerbaar in strijd der geesten

Wie zich in de wereld van sociale media beweegt, moet mediavaardig en vooral mediawijs zijn: de geesten duiden, patronen doorzien, grenzen trekken en het goede doen. Als een zoutend zout en een lichtend licht.

Winston Smith leeft in een haast utopische samenleving waarin vrede, welvaart, waarheid en liefde de dienst uitmaken. Maar schijn bedriegt: alles draait om beïnvloeding van burgers, zodat ze doen wat de machthebbers willen. George Orwell schetste in 1949 met zijn boek ”1984” een grimmig toekomstperspectief. Nu, drie decennia later, heeft onze samenleving veel trekjes van dit ”Oceanië”. Welke invloed hebben sociale media op onze meningsvorming? Blijft er ruimte over voor een Bijbels geluid? Facebook en Twitter zitten bij het Europees Parlement aan tafel alsof het autonome staten zijn. Overheden lijken weinig grip te hebben op deze techreuzen. De Facebook-holding, eigenaar van Instagram, Facebook en WhatsApp, heeft inmiddels evenveel actieve gebruikers (3,2 miljard) als het totaal aantal inwoners in de continenten Europa, Afrika, Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Australië bij elkaar! Hoe zijn ze zo machtig geworden? Lees het volledige artikel via de knop!