Politie waarschuwt voor ‘zelfmoordspel’

Redactie binnenlandDe politie waarschuwt opnieuw voor de ”Blue Whale Challenge”, dat circuleert op sociale media. Een spel dat onschuldig lijkt, maar dodelijk kan eindigen.Het zijn vooral kinderen en jongeren die voor het spel benaderd worden. Via sociale media als Facebook, Instagram en TikTok ontvangen ze een uitnodiging het spel mee te spelen. Als ze die accepteren, krijgen ze vervolgens vijftig dagen lang elke dag een nieuwe opdracht die ze moeten uitvoeren. De opdrachten zijn vaak zelfbeschadigend en worden steeds heftiger. Als vijftigste en laatste opdracht wordt gevraagd om zichzelf van het leven te beroven.De naam van het spel zou afgeleid zijn van het gedrag van de blauwe vinvis. Die dieren lijken soms massaal zelfmoord te plegen, in navolging van elkaar.Wereldwijd zijn er gevallen bekend van zelfmoord ten gevolge van de Blue Whale Challenge, ook wel Blue Whale Game genoemd. Politieteams in het hele land waarschuwen daarom voor het ‘zelfmoordspel’. Op Twitter raadde de landelijke politie deze week aan om het account dat een kind benadert voor de Blue Whale Game, te blokkeren. Bovendien is het belangrijk om dat account vervolgens te rapporteren bij het gebruikte socialemediakanaal, stelt de politie.Het spel zou kinderen in zijn greep kunnen houden, doordat ze bedreigd worden als ze ermee willen stoppen. In De Gelderlander benadrukt de politie van de eenheid Berkelland dat van echte afpersing geen sprake kan zijn. De mensen achter de accounts hebben immers de adresgegevens van de jongeren niet en kunnen daar ook niet zelf achter komen, zegt de politie.Stichting 113 Zelfmoordpreventie noemt de Blue Whale Challenge op zijn website een „dodelijk spel.” Zowel 113 als de Kindertelefoon willen in de media liever geen verdere ruchtbaarheid aan het spel geven, om kopieergedrag onder jongeren te voorkomen.Hebt u hulp nodig? Dan kunt u contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 113 of 0800-0113 (24 uur bereikbaar) en 113.nl