Bouw schermtijd deze zomer af

Het eerste halfjaar van 2020 liet een geweldige toename in schermtijd zien. Voor school, werk en het onderhouden van familiecontacten schermden we heel wat af. Deze zomer biedt mogelijkheden voor het afbouwen van schermtijd.

Sinds het begin van de coronapandemie is het aantal betalingen binnen smartphonegames volgens Financial Post wereldwijd met 24 procent gestegen. In mei voorspelde Newzoo en groei van 13,3 procent aan omzetgroei voor ontwikkelaars van mobiele games. We schermen meer dan ooit.

Online smartphonegames zijn geregeld gewelddadig en grensoverschrijdend. Er is echter ook een wereld aan smartphonespelletjes die het ethische niveau van Scrabble of de Kolonisten van Catan niet overschrijden, maar wel tot veel schermtijd leiden.

Dit grijze gebied van doelloos online tijdverdrijf vraagt om gedragsverandering. Het kost zo’n dertig dagen om nieuw gewoontegedrag aan te leren, in de plaats van gewoonten die je achter wilt laten.

Als hoogleraar gedragswetenschap aan Stanford University moedigt B. J. Fogg mensen om via kleine gewoontes hun gedrag te veranderen. Volgens hem bestaat gedrag uit motivatie + vermogen + trigger. Tim zocht even afleiding met iets wat zijn gedachten bezighield (motivatie), daarom speelde hij een spelletje op zijn telefoon omdat hij die bij de hand had (vermogen). Een melding van zijn smartphonegame zette hem daartoe aan (trigger). Hij speelde het spelletje twee uur lang. Herkenbaar? Lees de gehele blog via onderstaande knop!