Grip terugkrijgen bij smartphoneverslaving

Verslavingsdeskundige Dick Trubendorffer zegt dat je aan een aantal criteria wel kunt merken dat je eventueel verslaafd bent.

“Op de eerste plaats komt dat je je controle erover verliest. Je hebt jezelf voorgenomen om een uurtje op social media te zitten, maar drie uur later zit je er nog steeds op. Daarnaast kun je er consequenties van ondervinden in bijvoorbeeld je relatie of je werk. Je krijgt bijvoorbeeld ruzie met je partner of je partner vind je saai worden”, aldus Trubendorffer.

‘Internet fasting’ is volgens Trubendorffer de oplossing voor je verslaving. “Je moet echt concrete afspraken maken met jezelf die je 100 procent nakomt. Ga bijvoorbeeld allereerst niet met je telefoon naar bed. Als je eenmaal in bed bezig bent, kan het zo 01:00 uur ’s nachts worden.”

“Vervolgens moet je proberen in de ochtend ook van je telefoon af te blijven en niet meteen gaan checken of je nog iets gemist hebt. Dan ben je zo weer uren bezig.” Volgens Trubendorffer is een telefoon in de avond en de ochtend veel destructiever voor de geest dan de meeste mensen denken.

“Het kan helpen om jezelf een of twee blokken per dag te geven dat je wel op sociale media mag. De rest van de tijd kun je een slotje op je social media-app’s zetten”, zegt Trubendorffer.