Hoeveel uur per dag breng jij achter je smartphone door?

Misschien herken jij dit wel in je dagelijks leven; rusteloos en eindeloos Instagram checken. Het liefst elke vijf minuten. Daarna volgen bijna dwangmatig alle nieuwssites en ook nog je Whatsapp. Dit zijn symptomen van een toenemende klacht in deze maatschappij, namelijk de vormen van internetverslaving.

Veelvuldig gebruik internet
Van alle jongeren in het voortgezet onderwijs zegt 29 procent sociale media te gebruiken om niet aan vervelende dingen te hoeven denken. In het basisonderwijs gaat het om bijna 27 procent, volgends het onderzoek van HBSC. Bij 7,4 procent van de leerlingen in het voortgezet onderwijs sprake van problematisch gebruik van sociale media. In groep 8 van het basisonderwijs gaat het om 3,5 procent. De symptomen van problematisch sociale mediagebruik zijn onder andere; regelmatig aan niets anders kunnen. Regelmatig ruzie met anderen vanwege het sociale mediagebruik, zich rot voelen als ze geen sociale media kunnen gebruiken, geen interesse in andere bezigheden dan sociale media gebruiken, sociale media gebruiken om niet aan vervelende dingen te hoeven denken en problemen met ouders en/of vrienden door het sociale mediagebruik. We zien de negatieve gevolgen steeds meer om ons heen.

Apps
Ware internetpsychologen poppen als paddenstoelen uit de grond. In China is het zo heftig dat er zelfs ware internetklinieken zijn ontwikkeld waar jongeren kunnen afkicken. In Nederland kiezen ze vaak voor een wat minder rigoureuze – maar niet minder effectieve oplossing. Kijk bijvoorbeeld naar deze website. Op deze site kan je als ouder terecht met al je vragen over smartphonegebruik. Ook de Yona-app is een goed initiatief. Deze app laat je bewust worden van je eigen internetgebruik. Samen met een vriend of vriendin stel je de tijd in die je wilt doorbrengen op internet. Een afspraak met een ander houd je makkelijker dan een afspraak met jezelf.

Deze app laat precies zien waar het mis gaat. We beseffen niet hoelang wij daadwerkelijk achter hun smartphone doorbrengen. Je bent al gauw drie uur per dag bezig met snel nieuws checken, Instagram en Facebook bijwerken. Laten wij als jongeren maar ook als ouderen pleiten voor minder onnodig internet, maar ook smartphone gebruik door zelf het goede voorbeeld te geven. Laten we elkaar aanspreken en stimuleren dit minder te doen!