Geef verslaving geen kans

Lopend aan de rafelranden van de Hollandse hoofdstad zie ik een landschap van lege zilveren hulzen aan mij voorbijtrekken. Hier hebben groepjes jongeren net een lachhijs genomen. Ze werden licht in het hoofd en verlieten het terrein zonder zich te bekommeren om de gevolgen. Om het verslaafde, vuile landschap kan ik niet lachen: het stemt me koud, treurig.
Intussen, in het digitale landschap, huilt iemand met lange halen. Het is Mikaela Testa, vlogster. Ze kondigt emotioneel haar ‘break’ van sociale media aan: als Instagram de likes gaat weghalen, dan stort haar leven als influencer in. Ik hoor de desperate roep van een verslaafde: de dealer mag de kraan niet dichtdraaien!
We leven in een verslavingsmaatschappij, een samenleving waarin het draait om likes, groei, aandacht, highs. Wie in deze tijd niet verslaafd wil raken, moet zich actief inspannen