Help, mijn hersenen zijn gehackt!

De hele dag Facebook bijhouden. Op elke whatsapp reageren. Voortdurend je Twittervrienden op de hoogte houden. Elk loos moment een YouTube filmpje kijken en ’s avonds ontspannen met Netflix. Herken je dit? Dan heb je een probleem: je hersenen zijn gehackt, schrijft Margriet Sitskoorn.

De hack van een brein begint met phishing. „Het begint met iets leuks, iets onschuldigs. Je wordt uitgenodigd te klikken, te proeven, te luisteren.” Het kost weinig energie om toe te geven. „Dan is de eerste haak in je hersenen geslagen”, schrijft Margriet Sitskoorn in haar nieuwe boek ”Hersenhack”. Het boek is gebaseerd op haar jarenlange ervaring als hoogleraar cognitieve neuropsychologie aan Tilburg University.

„Facebook, de suikerfabrikanten, de media, de game-ontwikkelaars, de tabaksfabrikanten, de seksindustrie, de populisten, ze zijn binnen. De link met je genotssysteem, lichamelijk of psychisch, is gelegd. Je hebt steeds meer nodig om hetzelfde genot te voelen. Dan wordt de code van genot, verlangen, herhaling en gewoonten gekraakt en volledig ingezet voor dat ene doel waar je genot bij voelde.” Weerstand bieden wordt steeds moeilijker, schrijft ze.